Szarlotka norweska z gwiazdką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztopić margarynę. Wystudzić. Podgrzać mleko ( musi być ciepłe nie gorące) i rozpuścić w nim amoniak Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopioną margarynę oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Odstawić w przykrytym naczyniu na min. 12 godzin. Po tym czasie dodać mąkę i proszek do pieczenia wyrobić ciasto. Podzielić na 5 części- 4 równe i jedną mniejszą.
Obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,odcisnąć. Do jabłek dodać cukier i cynamon. Ciasto rozwałkować. Dwie części przełożyć jabłkami i upiec taką cienką szarlotkę. Piec około 25 min. Pozostałe części rozwałkować z dwóch większych upiec kruche spody z ostatniej wycinać foremką malutkie gwiazdki. Piec po około 15 min. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przełożyć ciasto: ciasto z jabłkami- śmietana - ciasto - śmietana - ciasto - śmietana - gwiazdki. Jeżeli zostanie nam gwiazdek można je skruszyć na wierzch ciasta. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień gdy blaty fajnie zmiękną.
Komentarze