Szarlotka pachnąca cynamonem.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szarlotka pachnąca cynamonem z warstwą budyniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche::


    250 g miękkiej margaryny
    3,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru kryształu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko plus 2 żółtka
    3 łyżki śmietany

    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    2 łyżki cukru
    1 litr mleka

    Dodatkowo:
    7 jabłek
    2 łyżeczki cynamonu

Szarlotka pachnąca cynamonem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Składniki na ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 2 części.

    Jedną część wykładamy do formy o wymiarach 24 x 32 cm,drugą odkładamy na bok .

    Obieramy jabłka , kroimy na małe cząstki. Układamy je na cieście.
    Posypujemy cynamonem.

    Przygotowujemy masę budyniową gotując budynie na mleku dodatkowo dosładzając je cukrem. Przelewamy przestudzony budyń na jabłka.

    Ciasto odłożone na bok wałkujemy na kształt blaszki.
    Przykrywamy nim wierzch ciasta lekko dociskając.

    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
    Kroimy gdy dobrze wystygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy