Szarlotka pod cytrynową poduszką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Delikatne połączenie dwóch ciast i pysznych jabłek. Proste i po prostu pycha..

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki ciasto kruche:
    2 szklanki maki
    3 żółtka
    15 dag margaryny
    cukier waniliowy
    pół szklanki cukru
    3 łyżki smietany
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto cytrynowe:
    12,5 dag margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    2 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek cytrynowy
    Jabłka:
    2 kg jabłek
    3 łyżki budyniu śmietankowego
    cukier do smaku

Szarlotka pod cytrynową poduszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Wyłożyć blaszke ciastem.
    Jabłka utrzeć na tarce o grubych ozkach dodac budyń, cukier do smaku. Wyłożyć na ciasto kruche.
    Margarynę i olej wymieszać w garnku, rozpuścić, ale nie gotować. Odstawić z ognia i natychmiast dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Powstałe ciasto rozprowadzić w foremce na jabłkach.Piec w tem 180 C 45 min.

Porady

Jabka można odcisnąć jeśli są bardzo soczyste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy