Niezwykle prosty i szybki przepis na aromatyczną szarlotkę.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na blaszkę 23x33cm:
1/5 kg jabłek (masa jabłek po obraniu i oczyszczeniu)
1 cytryna
0/5 łyżeczki cynamonu
20dag mąki
25 dag kaszy manny
20 dag cukru pudru
15 dag zimnego masła
1 płaska łyżeczka sody
3.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno równomiernie nasypać 1/3 suchych składników. Następnie położyć na nie połowę jabłek (jabłka lekko odcisnąć z nadmiaru soku). Następnie położyć porcję suchych składników na nie wyłożyć resztę odciśniętych jabłek.
4.Na jabłkach wyłożyć resztę suchych składników. Na nie zetrzeć na tarce zimne masło tak aby było rozłożone równomiernie.
Piec 50minut w 200C.
Komentarze