Szarlotka przesypywana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niezwykle prosty i szybki przepis na aromatyczną szarlotkę.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blaszkę 23x33cm:
    1/5 kg jabłek (masa jabłek po obraniu i oczyszczeniu)
    1 cytryna
    0/5 łyżeczki cynamonu
    20dag mąki
    25 dag kaszy manny
    20 dag cukru pudru
    15 dag zimnego masła
    1 płaska łyżeczka sody

Szarlotka przesypywana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamon oraz sok z cytryny, wymieszać.
  • 2. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, kaszę manną oraz sodę.
  • 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno równomiernie nasypać 1/3 suchych składników. Następnie położyć na nie połowę jabłek (jabłka lekko odcisnąć z nadmiaru soku). Następnie położyć porcję suchych składników na nie wyłożyć resztę odciśniętych jabłek.
  • 4. Na jabłkach wyłożyć resztę suchych składników. Na nie zetrzeć na tarce zimne masło tak aby było rozłożone równomiernie.
    Piec 50minut w 200C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy