Szarlotka Tradycyjna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na tę szarlotkę funkcjonuje w moim domu od pokoleń.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    250 g masła lub masła roślinnego
    3 jajka (1 całe i 2 żółtka)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu waniliowego
    około 2 kg jabłek (najlepiej antonówki lub renety)
    3 łyżki bułki tartej
    cynamon

Szarlotka tradycyjna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jaja, zapach, zagnieść ciasto.
  • 2. 2/3 ciasta rozwałkować, rozłożyć na blasze i podpiec w piekarniku na kolor złoty.
  • 3. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce, wymieszać z bułką tartą i cynamonem.
  • 4. Rozłożyć jabłka na podpieczonym spodzie. Przykryć resztą ciasta i piec około 40 minut.

Porady

Zamiast świeżych jabłek można dodać gotową marmoladę. Wtedy też trzeba ją zagęścić bułką tartą. W takim przypadku warto zmniejszyć ilość cukru w cieście, ponieważ marmolada jest słodka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy