Ciasto :
500 g mąki pszennej
160 g cukru pudru
250 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajko +żółtko
Łyżka śmietany
Szczypta soli
Nadzienie :
2, 5 kg jabłek
Cukier do smaku
Sok z 1 cytryny
2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki
20 g żelfixu 3:1
2 łyżki bułki tartej
Szarlotka w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :suche składniki wymieszać, dodać masło i posiekać. Dodać jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Nadzienie :jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i smażyć ok 10 minut, często mieszając. Przestudzić. Dodać bułkę tartą, cynamon i żelfix, wymieszać. Formę prostokątną wyłożyć papierem. 2/3 ciasta wylepić spód i boki foremki, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i utworzyć na wierzchu kratkę. Piec ok 50 minut w 180st do zarumienienia.
Komentarze