Szarlotka w kratkę

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Szybki i prosty przepis na niedzielę.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto :
    500 g mąki pszennej
    160 g cukru pudru
    250 g masła
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Jajko +żółtko
    Łyżka śmietany
    Szczypta soli
    Nadzienie :
    2, 5 kg jabłek
    Cukier do smaku
    Sok z 1 cytryny
    2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki
    20 g żelfixu 3:1
    2 łyżki bułki tartej

Szarlotka w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :suche składniki wymieszać, dodać masło i posiekać. Dodać jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
    Nadzienie :jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i smażyć ok 10 minut, często mieszając. Przestudzić. Dodać bułkę tartą, cynamon i żelfix, wymieszać. Formę prostokątną wyłożyć papierem. 2/3 ciasta wylepić spód i boki foremki, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i utworzyć na wierzchu kratkę. Piec ok 50 minut w 180st do zarumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy