Szarlotka warszawska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 margaryna, 2,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 cukry waniliowe, 2 serki homogenizowane po 125 g, 1,5 kg jabłek, cynamon,
    lukier: 0,5 szklanki cukru pudru, łyżka śmietany

Szarlotka warszawska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda. Mąkę posiekać z margaryną, proszkiem do pieczenia i jednym cukrem waniliowym. Dodać serki i zagnieść ciasto.
  • 2. Podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blachę, na ciasto ułożyć jabłka brzuszkami do góry, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 45 min.
  • 3. Lukier: cukier wymieszać ze śmietaną i polać nim gorące ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy