Szarlotka z budyniem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -8 jaj
    -3/4 szklanki cukru
    -2 szklanki mąki
    -1 szklanka oleju
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -5-6 jabłek
    -3 budynie
    -1 litr mleka
    Kruszonka:
    -150 g wiórków kokosowych
    -75 g mąki ziemniaczanej
    -150 g mąki pszennej
    -3 łyżki cukru
    -200 g masła

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z cukrem ubić, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić na ósemki. Ciasto wylać na posmarowaną blaszkę, ułożyć jabłka, dosyć gęsto. Włożyć ciasto do piekarnika i zapiec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. tym czasie ugotować 3 budynie na 1 litrze mleka. Jeśli nie są z cukrem dodać ok. 3 łyżek cukru. Gotowy budyń wylać na papierze ciasto. Składniki na kruszonkę połączyć (masło powinno być zimne) i pokruszyć po budyniu. Włożyć ponownie do piekarnika i piec około 30 minut. Kroić zimne ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy