Szarlotka z budyniem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jest to łatwe i szybkie ciasto w wykonaniu, a do tego nuta cynamonu w nim zawarta dodaje mu wyjątkowości. Ciasto na każdą kieszeń.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    2 budynie na 1/2 l + 4 łyżki cukru
    1 kg jabłek
    2 łyżki cynamonu
    cukier puder do dekoracji
    2 cukry wanilinowe
    5 żółtek
    3,5 szkl mąki krupczatki
    6 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 margaryna

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, 1 cukier wanilinowy , proszek do pieczenia , margarynę i 6 łyżek cukru-siekamy, następnie dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie połowy, wkładamy do lodówki. W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy jabłka, pozbawaimy je skórki , dzielmy na księżyce. Następnie gotujemy budyń. Na blachę wykładamy połowę ciasta,na nie wylewamy budyń, układamy jabłka, posypujemy je pozostałym cukrem wanilinowym i cynamonem. Na wierzch ścieramy na tartce pozostałe ciasto. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy 50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy