Szarlotka z budyniem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Aromatyczny zapach jabłek, cynamonu i migdałów.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    2 1/2 szklanki mąki pszenn
    250 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    60 g płatków migdałowych


    Wypełnienie:
    2 kg jabłek
    2 słodzone budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki cynamonu

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Na koniec dodać cynamon i wystudzić.
    Mąkę należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz zimne masło. Całość posiekać nożem. Dodać 2 żółtka oraz kwaśną śmietanę. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. (1/3 i 2/3). Ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie większy kawałek ciasta cienko wałkujemy w taki sposób aby wyłożyć nim spód i boki blachy (rozmiary 30 x24) . Po wyłożeniu ciasta delikatnie je nakłuwamy i wykładamy na nie masę z jabłek. Jabłka zalewamy gorącym budyniem. Budynie przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostałe ciasto wyciągamy z zamrażalki ucieramy na tarce i posypujemy nim jabłka. Na koniec ciasto posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy