szarlotka z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto za każdym razem wychodzi przepyszne, nawet amatorom którzy twierdzą,że nie potrafią gotować :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    25 dag margaryny lub masła
    1,5 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    1/4 szklanki śmietany 18 %
    1 łyżeczkę proszku do pieczenia

    1 kg jabłek
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    0,5 litra mleka
    tłuszcz na posmarowanie blachy

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sitko dodać margarynę, cukier puder, żółtka, śmietanę proszek do pieczenia. Z wyżej wymienionych składników zarobić ciasto. Po wyrobieniu ciasta podzielić go na 2 części i włożyć do lodówki.
  • 2. Jabłka obrać ze skórki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, wycisnąć sok z jabłek. Ugotować budyń według wskazówek podanych na opakowaniu budyniu.
  • 3. Wyjąc ciasto z lodówki 1 część rozwałkować i położyć na spód blaszki posmarowanej tłuszczem, na to położyć jabłka odsączone od soku, na jabłka wylać ugotowany budyń, na wierzch rozłożyć drugą cześć ciasta.
  • 4. Piec 30 min w temp 200 stopni do uzyskania złotego koloru.
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy