Szarlotka z jabłkiem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar i jabłko myjemy i obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do miski.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Obie mąki mieszamy z proszkiem.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po łyżce mąkę, dolewamy porcjami margarynę.
Na końcu dodajemy śmietanę.
Ciasto powinno mieć konsystencję mazistą , nie lejącą.
2.Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy 2/3 ciasta.
Do miski z rabarbarem dodajemy cukier i suchy proszek kisielowy, mieszamy i od razu wykładamy na ciasto. Resztę ciasta kładziemy kleksami na owoce, pomagając sobie drugą łyżką.
Pieczemy w 180*C do suchego patyczka (ok.35 -40 minut).
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Dodany do owoców kisiel "zwiąże" sok i zapobiegnie rozmiękaniu ciasta.
Komentarze