Szarlotka z lodami

0 (0 ocen)

Wyśmienita na ciepło.

Składniki:


  • CIASTO,
    5 szkl mąka pszenna,
    1,5 szkl cukier,
    6 szt żółtka,
    2 łyżki śmietana kwaśna,
    2 szt cukier waniliowy,
    1,5 kost margaryna palma,
    3 łyżeczki proszek do pieczenia,
    Nadzienie,
    2 szt litrowe jabłka prażone w słoiku,
    2 łyżeczki cynamon,
    2 łyżki masła,
    lody,
    bita śmietana

Szarlotka z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zagnieść z żółtkami i cukrami.Dodać śmietanę,mąkę,proszek do pieczenia i zagniatać tak długo az wszystkie składniki się połączą.3/4 ciasta wyłożyć na blachę resztę włożyć na co najmniej pół godziny do zamrażarki.Jabłka wymieszać z cynamonem i roztopionym masłem.Wyłożyć jabłka na ciasto.Na jabłka zetrzeć na tarce resztę ciasta.Piec w 160 st około 40 min.Blacha 40*40 cm.Podawać na ciepło z gałką lodów i kleksem bitej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy