Inne wydanie tradycyjnej szarlotki, również wyśmienite. Moja ulubiona wersja na cienkim cieście z dużą ilością jabłek i migdałów...
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
50 g cukru
1 jajo
1 szczypta soli
100 g masła
Ponadto:
5 średnich jabłek
sok z połowy cytryny
3 jaja
100 g cukru
½ szkl śmietany 30%
cukier waniliowy
½ skórki z 1 cytryny
5 łyżek dowolnej marmolady
5 łyżek migdałów
Szarlotka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy ok. 30 min w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy tortownicę o średnicy 26 cm wraz z bokami. Podpiekamy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
2.Jabłka obieramy, kroimy na połówki i ostrożnie wycinamy gniazda nasienne. Okrągłą stronę jabłek nacinamy co 3mm do połowy. Skrapiamy sokiem z cytryny i wykładamy na podpieczone ciasto.
3.Ubijamy całe jaja z cukrami, śmietaną, skórką z cytryny ok. 10 min, aż masa będzie lekko puszysta. Zalewamy jabłka i pieczemy 45 min w 180st.
4.Podgrzewamy marmoladę i polewamy nierównomiernie wierzch placka.
Migdały prażymy na suchej patelni i posypujemy po wierzchu.
Komentarze