Szarlotka z pianką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Dodać1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka, łyżkę śmietany i wyrobić ciasto. Foremkę o wymiarach 25x36 posmarować tłuszczem i wyłożyć3/4 części ciasta. Resztę włożyć do lodówki. Białka ubić do powstania sztywnej piany dodając resztę cukru oraz budyń w proszku. Na cieście wyłożyć jabłka pokrojone w kostkę posypać je cynamonem i przykryć ubitą pianką. Gdy ciasto z lodówki trochę stwardnieje zetrzeć je na tarce o dużych oczkach na wierzch ciasta. Piec 45min w 160 stopniach. Po wystygnięciu posypać wypiek cukrem pudrem.
Porady
W przypadku gdy ciasto na kruszonkę będzie przyklejało się do tarki warto posmarować ją olejem.
Komentarze