Szarlotka z pianką i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie a pyszne ciasto

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka, 3szkl.mąki, 1szkl.cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, kostka margaryny, budyń waniliowy, łyżeczka cynamonu, 1kg.jabłek,1 łyżka śmietany 18 procent,cukier puder do posypania ciasta

Szarlotka z pianką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Dodać1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka, łyżkę śmietany i wyrobić ciasto. Foremkę o wymiarach 25x36 posmarować tłuszczem i wyłożyć3/4 części ciasta. Resztę włożyć do lodówki. Białka ubić do powstania sztywnej piany dodając resztę cukru oraz budyń w proszku. Na cieście wyłożyć jabłka pokrojone w kostkę posypać je cynamonem i przykryć ubitą pianką. Gdy ciasto z lodówki trochę stwardnieje zetrzeć je na tarce o dużych oczkach na wierzch ciasta. Piec 45min w 160 stopniach. Po wystygnięciu posypać wypiek cukrem pudrem.

Porady

W przypadku gdy ciasto na kruszonkę będzie przyklejało się do tarki warto posmarować ją olejem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy