Szarlotka z płatkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lekko chrupiąca z posmakiem maślanym...

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4drobno pokruszone wafle, 1/2 szklanki cukru, 10dag rozpuszczonego masła, 2 łyżki posoekanych orzechów, jajo, szczypta soli,
    Masa jabłkowa:
    2 jabłka typu szara reneta, 4 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu, 6 łyżek płatków owsianych, jajo, 4 łyżki posiekanych orzechów, po 3 łyżki masła i miodu

Szarlotka z płatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta szybko wymieszać, lekko podgrzać. Tortownice wyłożyć pergaminem, następnie wyłożyć mase, schłodzić w lodówce.
    Jabłka pokrojone w kostke poddusić do rozpuszczenia owoców. Na maśle zrumienic płatki z orzechami, wbić żółtko, ostudzic. Na koniec dodać miód i ubite białko, wymieszać.
    Jabłka wyłożyćna schłodzone ciasto. Przykryć masą orzechową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy