Szarlotkowe pagórki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne proste ciasto z pierwszych jabłek.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 3 szklanki mąki
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • 250g margaryny
    • 4 jaja
    • 1 łyżka śmietany
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    • 1,5 kg jabłek (drobnych)
    • Cynamon
    • Cukier puder

Szarlotkowe pagórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z cukrami i margaryną zagnieść na kruszonkę, następnie dodać jaja i śmietanę.
    Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części,
    Rozwałkować ciasta i 1 część wyłożyć na blaszkę,
    Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, ułożyć połówki na cieście , posypać cynamonem i przykryć drugą częścią ciasta.
    Piec w 180* przez 30-35 minut.
    Upieczone posypać cukrem pudrem i odstawić do ostygnięcia.

Porady

Najlepsze będą dobrze rozsmażąjące się jabłka. U mnie papierówki foremka do pieczenia 36x24,5

Komentarze

Podobne przepisy