Szaszłyki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sezon grillowy już powoli za nami, ale ten kto posiada grilla elektrycznego może przyrządzić sobie takie smakołyki przez cały rok :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 mała cukinia
    2 cebule
    1 czerwona papryka
    pierś z kurczaka
    100g karkówki
    olej, przyprawa do kurczaka, curry, papryka czerwona, sól, pieprz

Szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie kroję w krążki, następnie przecinam je na pół, posypuje solą i curry wymieszanym z łyżką oleju. Zostawiam w nakrytym pojemniku by nabrało smaku
  • 2. Paprykę oczyszczam i kroję na większe kawałki, cebulę obieram i kroję na ćwiartki.
  • 3. Pierś z kurczaka i karkówkę kroję, dokładnie wcieram w nie wcześniej przygotowaną marynatę z oleju, przyprawy do kurczaka, curry, papryki czerwonej, soli i pieprzu. Zostawiam na godzinę w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
  • 4. Składniki według uznania nabijam na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Grilluje aż mięso będzie upieczone a warzywa przyrumienione.
    Podaję z keczupem, musztardą lub sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy