Szaszłyki greckie

0 (0 ocen)

Pomysł na przygotowanie takiej wersji szaszłyku wziął się z chęci przygotowania czegoś, co będzie w stylu greckim, choćby w małym stopniu. A efekt? Są rewelacyjne. Nie przemawia przez nie nuda. Dużo smaku na jednym patyku.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 cukinia
    2 duże cebule
    1 kiełbasa
    parę oliwek czarnych oraz zielonych
    sól
    pieprzp
    papryka słodka
    2 ząbki czosnku
    bułka tarta

Szaszłyki greckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów.

  • 2. Cukinię, kiełbasę oraz cebulę kroimy w plastry, dość grubę, aby dobrze trzymały się na patyku. Składników powinno wystarczyć na 5 porcji
  • 3. Na patyki nakładmay kolejno pulpet, cukinie, cebulę i oliwkę. Taką czynność wykonujemy do około 3 razy na jednym patyku.
  • 4. Przygotowane szasłyki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy