Pomysł na przygotowanie takiej wersji szaszłyku wziął się z chęci przygotowania czegoś, co będzie w stylu greckim, choćby w małym stopniu. A efekt? Są rewelacyjne. Nie przemawia przez nie nuda. Dużo smaku na jednym patyku.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 cukinia
2 duże cebule
1 kiełbasa
parę oliwek czarnych oraz zielonych
sól
pieprzp
papryka słodka
2 ząbki czosnku
bułka tarta
Szaszłyki greckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów.
2.Cukinię, kiełbasę oraz cebulę kroimy w plastry, dość grubę, aby dobrze trzymały się na patyku. Składników powinno wystarczyć na 5 porcji
3.Na patyki nakładmay kolejno pulpet, cukinie, cebulę i oliwkę. Taką czynność wykonujemy do około 3 razy na jednym patyku.
4.Przygotowane szasłyki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze