Szaszłyki wołowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Miękka wołowina idealnie nadaje się do szaszłyków o ile przez noc postoi w marynacie.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wołowina: 30 dekagramów
    - kiełbasa (dowolna): 25 dekagramów
    - boczek wędzony: 15 dekagramów
    - papryki w różnych kolorach: 2 sztuki
    - cebula pokrojona w plasterki: 2 sztuki
    - oscypek: 5 sztuk
    - cytryna: 1 sztuka
    - szałwia: 1 łyżeczka
    - estragon: 1 łyżeczka
    - rozmaryn: 1 łyżeczka
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól i pieprz do smaku: 1 łyżka

Szaszłyki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki wołowe 1. Miękką wołowinę umyć,osuszyć i pokroić w kwadraty.Przegotować miseczkę wydusić czosnek przez praskę,dodać zioła,sól i pieprz i dokładnie utrzeć.Następnie dodać sok z cytryny oraz olej wymieszać i nasmarować mięso.Mięso wstawiamy do lodówki na całą noc.Boczek i kiełbasę pokroić w małe kawałki tak samo postąpić z paprykami i cebulą.Na szpadki nadziewać na przemian wszystkie składniki.Dla urozmaicenia grilluję oscypki i po upieczeniu podaję z szaszłykami.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy