Szaszłyki z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wrzucić do miski. Posypać przyprawami, dodać olej i dokładnie wymieszać, aby mięso równomiernie przykryło się przyprawami. Przykryć i wstawić na noc do lodówki, aby się zamarynowało. Następnie pokroić mięso na kawałki.
Warzywa umyć i pokroić: paprykę w grubą kostkę, cukinię w półplasterki, cebulę w ćwiartki.
Na patyki do szaszłyków nabijać naprzemiennie mięso i warzywa. Ułożyć szaszłyki na kratce, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Pod spodem umieścić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na którą będzie kapał wytapiający się tłuszcz. Można w tym czasie na niej piec na przykład ziemniaki :)
Porady
Podany czas przygotowania nie obejmuje czasu na marynowanie mięsa.
Komentarze