Szaszłyki z karkówki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne szaszłyki z karkówki, papryki oraz cukinii, przygotowane w piekarniku. Proste i smaczne :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/3 łyżeczki papryki ostrej
    4 łyżki oleju rzepakowego
    2 małe cebule
    1 papryka czerwona
    1 cukinia
    sól i pieprz do smaku

Szaszłyki z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wrzucić do miski. Posypać przyprawami, dodać olej i dokładnie wymieszać, aby mięso równomiernie przykryło się przyprawami. Przykryć i wstawić na noc do lodówki, aby się zamarynowało. Następnie pokroić mięso na kawałki.
    Warzywa umyć i pokroić: paprykę w grubą kostkę, cukinię w półplasterki, cebulę w ćwiartki.
    Na patyki do szaszłyków nabijać naprzemiennie mięso i warzywa. Ułożyć szaszłyki na kratce, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Pod spodem umieścić blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na którą będzie kapał wytapiający się tłuszcz. Można w tym czasie na niej piec na przykład ziemniaki :)

Porady

Podany czas przygotowania nie obejmuje czasu na marynowanie mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy