Szaszłyki z kurczaka z pesto

0 (0 ocen)

Pierwszy raz jadłam je podczas spotkania rodzinnego. Bardzo mi posmakowały, dlatego chętnie zrobiłam sama.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
    2 łyżki bazyliowego pesto
    2 łyżki orzechowego pesto
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka

    sól, pieprz
    pomidorki koktajlowe i bazylia do dekoracji

Szaszłyki z kurczaka z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filety i papryki 1. Filety z piersi przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Przypraw solą i pieprzem.
  • filety posmaruj pesto 2. Na każdym plastrze mięsa posmaruj czubatą łyżkę pesto i zwiń w rulony. Następnie pokrój w poprzek na plastry o szerokości 2-3 cm.
  • 3. Papryki umyj, przekrój na pół i pozbaw gniazd nasiennych. Każdy kawałek papryki pokrój na krążki o szerokości tej samej co roladki z kurczaka.
  • 4. Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno kawałki papryki a w niej roladki z pesto.Układaj na przemian, aż do wyczerpania roladek i papryk.
  • szaszłyki z kurczakiem i pesto 5. Szaszłyki piecz ok.30 minut w temp.180 st. Podczas pieczenia obróć, aby się ładnie zrumieniły z obu stron.

Komentarze

Podobne przepisy