Szaszłyki z kurczaka z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucamy 4 łyżki kaszy pęczak. Na niewielkim ogniu gotujemy ok. 25 min.
2.Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, a następnie mięso obtaczamy w ziołach prowansalskich. Cebulę kroimy w plastry. Na patyczki do szaszłyków na przemian nadziewamy mięso, cebulę i pomidorki koktajlowe (w całości).
3.Na 10 min przed końcem pieczenia szaszłyków wrzucamy różyczki brokuła do wrzącej wody i gotujemy do miękkości.
4.Gotowe szaszłyki kładziemy na foli aluminiowej delikatnie posmarowanej oliwą z oliwek. Brzegi foli starannie ze sobą łączymy, tak aby powstał szczelnie zamknięty woreczek. Szaszłyki pieczemy w piekarniku w 180 st. przez około 30 min.
Komentarze