SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM

0 (0 ocen)

pyszna propozycja do przygotowania na grillu jak również w piekarniku

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
    kawałek cukinii,
    1 cebula,
    1 mała żółta papryka,
    1 mała zielona papryka,
    kilka małych pieczarek,
    2 kiełbaski śląskie

    Marynata do kurczaka:
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

    Dodatkowo:
    oliwa,
    sól, pieprz, bazylia, papryka słodka

Szaszłyki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt mieszamy z przyprawą do kurczaka. Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, marynujemy w jogurcie z przyprawą ok. 30 minut.
    Pieczarki kroimy na połówki. Cebulę w większe piórka, a papryki i cukinię w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry.
    Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Następnie nabijamy wg uznania: pieczarka, cukinia,kurczak, kiełbasa, papryka, cebula, aż do skończenia składników. Całość smarujemy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, papryką i bazylią. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 min w 180 stopniach. Podajemy z ryżem lub bagietką oraz ulubionym sosem.
    Szaszłyki można również przygotować na grilu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy