Szaszłyki z młodych ziemniaków.

0 (0 ocen)

Wszyscy domownicy zajadają je ze smakiem.

Składniki:

  • Składniki:
    • 40 dag małych ziemniaków
    • Po pół strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
    • 1 czerwona cebula
    • 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
    Na glazurę:
    • 5-6 łyżek keczupu
    • 2-3 łyżki sosu chi lii
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka startego imbiru
    • Rozmaryn
    • Tymianek
    • Sól, pieprz

Szaszłyki z młodych ziemniaków. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. •Dokładnie wymieszaj keczup z sosem chi lii. Dopraw do smaku przeciśniętym czosnkiem, imbirem, ziołami, solą oraz pieprzem.
    •Ziemniaczki namocz na kilkanaście minut w zimnej wodzie. Oskrob i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe polej połową glazury, wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
    •Papryki umyj, pokrój w kwadraty. Cebulę obierz i pokrój w szersze piórka. Ziemniaczki zawiń w paseczki boczku. Na bambusowe patyki nabijaj ziemniaczki na przemian z cząstkami cebuli i papryki. Szaszłyki posmaruj pozostałą glazurą, ułóż na tackach do grillowania.
    •Piecz, kilkakrotnie obracając, nad rozżarzonymi węglami przez 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy