Szaszłyki z orzechowym makaronem

0 (0 ocen)

  • 20 min

A może kolorowe szaszłyki na obiad?

  • 20 min

Składniki:

  • - 500 g mięsa z szynki wieprzowej
    - 18 pomidorków koktajlowych
    - 100 g makaronu orzo ( w kształcie ryżu)
    - 1 łyżeczka migdałów
    - 1 łyżeczka orzechów laskowych
    - 1 łyżeczka nasion słonecznika
    - sól, pieprz
    - 2 łyżki sosu teriyaki
    - kilka listków bazylii
    - 1 łyżeczka keczupu
    - olej do smażenia

Szaszłyki z orzechowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki z orzechowym makaronem 1. - Makaron ugotować w posolonej wodzie, mięso pokroić w dużą kostkę i posypać solą i pieprzem.
    - Rozgrzać olej, podsmażyć mięso, wlać sos teriyaki i chwilę poddusić. Dolać wodę i dusić ok 20 minut.
  • 2. - Nabijać na drewniane szpadki na przemian kawałki mięsa i pomidorki.
    - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekać przez 15 minut.
  • 3. - Zmielić orzechy, migdały i słonecznik, wymieszać z makaronem, 3 łyżkami oliwy i posiekaną bazylią.
    - Wyłożyć makaron do metalowych obręczy i ugnieść.
    - Podawać z szaszłykami. Udekorować kleksem z keczupu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy