Szaszłyki z paprykowym kurczakiem i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pogoda dopisuje, więc na grilla polecam szaszłyki :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    3-4 plastrów surowego boczku
    1 mała cukinia
    1 mały bakłażan
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    kilka pieczarek
    Marynata:
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka łagodnej pasty paprykowej
    1 łyżka czuszki
    1 łyżka ketchupu pikantnego
    1 łyżka oleju z chili
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka jarzynki

Szaszłyki z paprykowym kurczakiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, z boczku odkroić skórkę i pokroić na kawałki. Składniki marynaty wymieszać i wlać do mięsa, wymieszać i odstawić przynajmniej na pół godziny. Cukinię, bakłażana i pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kostkę, cebulę w ćwiartki i rozdzielić na pojedyncze listki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian warzywa i mięso i grillować na tacce aluminiowej na średnim ogniu. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy