Szaszłyki z polędwiczek

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatne i aromatyczne.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MIĘSO::
    - polędwiczki wieprzowe: 60 dekagramów
    MARYNATA::
    - olej rzepakowy: 4 łyżki
    - sok z połowy cytryny: 1 sztuka
    - czerwona papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - czosnek (duży, przeciśnięty przez praskę): 1 ząbek
    - tymianek świeży - listki: 1 łyżka
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 0.5 łyżeczki
    DODATKOWO::
    - Papryka czerwona świeża (większa + trochę oleju i ziół prowansalskich): 1 sztuka
    - młode cebule: 2 sztuki

Szaszłyki z polędwiczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w grubsze plastry.
  • 2. Składniki marynaty połączyć (oprócz soli), dodać do mięsa, wymieszać. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą dobę.
  • 3. Paprykę pokroić w kawałki, cebulę w szersze piórka. Paprykę skropić olejem, dodać zioła prowansalskie, wymieszać.
  • 4. Do mięsa dodać sól, wymieszać.
  • 5. Na patyki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso, paprykę i cebulę.
  • 6. Szaszłyki piec na ruszcie do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy