Szaszłyki z wątróbką drobiową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, aromatyczne szaszłyki z pieczonej wątróbki drobiowej przeplatane pieczarkami, cukinią, papryką i daktylami owiniętymi w plastry boczku.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g wątróbki drobiowej
    4 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    8 pieczarek
    1 papryka czerwona
    1 cukinia
    10 daktyli
    10 plastrów boczku
    przyprawa do kurczaka
    pieprz cytrynowy
    kolendra
    maggi

Szaszłyki z wątróbką drobiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę opłukać, podzielić na mniejsze części oprószyć przyprawą do kurczaka, skropić odrobiną maggi. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wątróbkę i smażyć około 7 minut.
    Pieczarki opłukać, osuszyć. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła wymieszaną z łyżką oleju, wrzucić pieczarki, skropić je odrobiną maggi i zeszklić je na złoty kolor.
    Cukinię pokroić na plastry o szerokości 1cm, paprykę w większe kostki.
  • Szaszłyki z wątróbką drobiową 2. Przygotować szaszłyki nadziewając na patyczki krążki cukinii, kawałki wątróbki,przeplatając je połówkami pieczarek, papryką i daktylami owiniętymi w boczek.
    Pieczemy w piekarniku około 10 minut w temp. 200 st. C.
    Podajemy na ciepło świetnie smakują z ulubioną sałatą.

Porady

Tak przygotowane szaszłyki możemy również upiec na patelni grillowej lub grillu - około 1 minuty z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy