Szaszłyki Zadziorny Zenek

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Takie szaszłyki możemy przygotować na Grilla lub upiec w piekarniku

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    • Jajko
    • Sól
    • 1 łyżka przyprawy do grosa
    • 3 łyżki bułki tartej
    • Papryka czerwona
    • 4 ogórki konserwowe
    • 4 cebule
    • Wykałaczki do szaszłyków

Szaszłyki zadziorny zenek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mso 1. 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy obraną drobno pokrojoną jedną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą do grosa. Następnie dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i robimy małe kuleczki.
  • szaszłyki 2. 2. Warzywa kroimy, ogórki oraz cebulę w plasterki a paprykę w w 2 cm paski.
    3. Nadziewamy na wykałaczkę na przemian, najpierw mięsną kuleczkę, następnie cebulę, paprykę oraz ogórka i ponownie powtarzamy.
    4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy 30 minut w 180°C albo układamy na Grillu
  • szaszłyki 3. 5. Danie gotowe, można podać z sosem dowolnym
    6. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy