Szaszłyki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Zajmuję się domem i wychowywaniem dwóch synków. Przepis na te pyszne szaszłyki dostałam od mamy.

  • 35 min

Składniki:

  • ● 80 dag małych ziemniaków
    ● 15 dag boczku
    ● 2 czerwone cebule
    ● 2 białe cebule
    ● 2 łyżki oliwy
    ● sól
    Sos: 2 żółtka
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 2 łyżki musztardy
    ● 150 ml oliwy
    ● sól
    ● biały pieprz

Szaszłyki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki ziemniaczane 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy
    w mundurkach 5 m inut
    w osolonej wodzie. W tym czasie
    robimy sos: żółtka miksujemy
    z sokiem z cytryny i musztardą.
    Dodajemy posiekany
    czosnek i ponownie miksujemy.
    Powoli wlewamy 100 ml
    oliwy, doprawiamy. Ucieramy,
    aż powstanie gęsty sos.
  • Szaszłyki ziemniaczane 2. Ziemniaki odcedzamy, obieramy
    i kroimy w duże kawałki.
    Połowę zawijamy w plasterki
    boczku.
  • Szaszłyki ziemniaczane 3. Cebule obieramy i kroimy
    w ósemki. Na patyczki do szaszłyków
    nadziewamy na przemian
    ziemniaki (z boczkiem i bez)
    i cebule. Solimy, smarujemy oliwą.
    Pieczemy 10 minut na złoty
    kolor. Podajemy z sosem.

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy