Szaszłyki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy i gotujemy
w mundurkach 5 m inut
w osolonej wodzie. W tym czasie
robimy sos: żółtka miksujemy
z sokiem z cytryny i musztardą.
Dodajemy posiekany
czosnek i ponownie miksujemy.
Powoli wlewamy 100 ml
oliwy, doprawiamy. Ucieramy,
aż powstanie gęsty sos.
2.Ziemniaki odcedzamy, obieramy
i kroimy w duże kawałki.
Połowę zawijamy w plasterki
boczku.
3.Cebule obieramy i kroimy
w ósemki. Na patyczki do szaszłyków
nadziewamy na przemian
ziemniaki (z boczkiem i bez)
i cebule. Solimy, smarujemy oliwą.
Pieczemy 10 minut na złoty
kolor. Podajemy z sosem.
Komentarze