trochę pracowita ale znakomita przystawka dla osób lubiących ryby
1 godz. 30 min
Składniki:
składniki:
szczupak ok 1 kg
20 dag surowego łososia
20 dag kurek usmażonych na masełku
1 bułka kajzerka namoczona w mleku
1 jajko
1 cebula zeszklona na maśle
sól, vegeta i pieprz do smaku
Szczupak faszerowany łososiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ze szczupaka delikatnie zdejmujemy skórę z odrobiną mięsa, tak aby jej nie naruszyć. pozostałe mięso obieramy z ości, wykorzystujemy je do farszu. Mięso szczupaka, namoczoną kajzerkę, cebulę mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. do farszu dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, jajko, usmażone w całości kurki. wyrabiamy masę doprawiając solą i pieprzem. farszem napełniamy skórę szczupaka, zaszywamy, owijamy gazą i umieszczamy w garnku zalewając wrzącą wodą z odrobiną vegety. gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. studzimy.po wystudzeniu zdejmujemy gazę i podajemy.
Porady
roladę można ułożyć ozdobnie na półmisku, dodać marynowane śliwki i zalać żelatyną
Komentarze