Szczupak w galarcie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Gotowany szczupak w galarcie to wykwintne danie. Główna atrakcja stołu, bezcenne składniki odżywcze przy minimalnej kaloryczności dania.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - szczupak: 1 sztuka
    - marchew: 4 sztuki
    - korzeń pietruszki: 1 sztuka
    - seler: 1 sztuka
    - żelatyna w zależności od ilości bulionu: 1 łyżka
    - sól do smaku: 1 szczypta

Szczupak w galarcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa gotujemy w 2 litrach wody. Szczupaka oczyszczamy z łusek i wnętrzności, pozostawiamy głowę i płetwy. Do wrzącego bulionu ( kiedy warzywa już są miękkie) delikatnie władamy szczupaka. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok 10-15 minut, wyłączamy palnik pod garnkiem, przykrywamy pokrywką i tak pozostawiamy do ostygnięcia.
    Szczupaka wykładamy na półmisek,dekoryjemy pokrojonymi warzywami. Na bazie bulionu, dodając żelatynę robimy galart.
    Ściągajacym się galartem zalewamy całośc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy