Szerbet to nic innego jak odmiana sorbetu zawierająca mleko. Oryginalny przepis zawierał jedynie 200 g malin, ja jednak zrobiłam go z podwójnej porcji malin.
Składniki:
Na ok. 1 litr
ok. 450 -500 g świeżych malin
170 g cukru
450 ml mleka
2 łyżki jasnego miodu
sok z ok. 1/2 cytryny
Szerbet malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny zmiksować w blenderze, kolejno przetrzeć przez sitko, tak aby nie było pestek. Włożyć do lodówki. Cukier z miodem rozpuścić w rondlu z grubym dnem. Mieszając, gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i energicznie ubijając trzepaczką wlać strumieniem mleko. Przygotować drugie naczynie z lodowatą wodą, do którego szybko wstawić masę. Schłodzić. Kolejno wlać mus malinowy i zmiksować. Wlać sok z cytryny.
Przelać do plastikowego pojemnika, wyrównać, zamknąć przykrywką, Wstawić do zamrażarki na ok. 6 godzin. Jeśli zostawimy go na więcej godzin w zamrażalniku, wystarczy włożyć go do lodówki, aby trochę zmiękł.
Komentarze