Szkockie jajka

0 (0 ocen)

  • Średni

Doskonała przekąska na zimno i ciepło w sam raz na piknik.

  • Średni

Składniki:


  • - mięso mielone wołowe lub wieprzowe: 400 gramów
    - jajka: 6 sztuk
    - bułka tarta + do obtoczenia: 60 gramów
    - woda: 125 mililitrów
    - czosnek: 2 ząbki
    - pietruszka suszona: 1 łyżka
    - papryka słodka w proszku: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżeczka

Szkockie jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka szkockie 1. Jajka gotujemy 5 minut. Zalewamy zimną wodą żeby łatwiej było obrać skorupki. Bułkę tartą łączymy z pietruszką, papryką, mieszamy z letnią wodą i pozostawiamy na kilka minut. W tym czasie do mielonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól ,pieprz do smaku i masę z bułki tartej. Całość dobrze mieszamy. Tak przygotowane mięso dzielimy na 6 równych części. Każdą z części rozgniatamy palcami w kształcie koła. Na środek układamy obrane jajko i delikatnie obtaczamy je mięsem. Tak przygotowane kule obsypujemy bułką tartą i spryskujemy olejem. Układamy na tacy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy