Sznycle kalafiorowe z chili, czosnkiem i ziołami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sznycle z kalafiora to ostatnio moje ulubione danie obiadowe. Tym razem wersja czosnkiem, natką pietruszki, koperkiem i chili.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior
    4 jajka
    sól morska
    pieprz kolorowy
    chili
    natka pietruszki
    koperek
    2-3 ząbki czosnku
    semolina
    bułka tarta

    4-5 wiórki masła

Sznycle kalafiorowe z chili, czosnkiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior 1. Główkę kalafiora moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, przez 10 minut. Następnie kalafior przekładamy na sitko, aby odciekł z wody. Kalafiora kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm.
    Plastry kalafiora oprószamy solą morską i pieprzem kolorowym.

    Jajka wybijamy na głęboki talerz, dodajemy do nich sól, pieprz, drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła. Całość rozbijamy widelcem.
    Panierujemy w semolinie, jajku i bułce tartej.

    Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Pod koniec smażenia, na każdym kawałku kalafiora kładziemy po wiórku masła.

    Sznycle z kalafiora podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy