Sznycle kalafiorowe z chili, czosnkiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Główkę kalafiora moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, przez 10 minut. Następnie kalafior przekładamy na sitko, aby odciekł z wody. Kalafiora kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm.
Plastry kalafiora oprószamy solą morską i pieprzem kolorowym.
Jajka wybijamy na głęboki talerz, dodajemy do nich sól, pieprz, drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła. Całość rozbijamy widelcem.
Panierujemy w semolinie, jajku i bułce tartej.
Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Pod koniec smażenia, na każdym kawałku kalafiora kładziemy po wiórku masła.
Sznycle z kalafiora podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze