Sznycle piwne z sałatką ziemniaczaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo syte i smaczne danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 4 sznycle wieprzowe
    1 jajko
    100 ml jasnego piwa
    30 g startego sera edam
    mąka
    sól
    olej do smażenia
    Sałatka:
    2 łodygi selera naciowego
    600 g ziemniaków
    2 marchewki
    czerwona cebula
    ocet balsamiczny
    2 łyżki oliwy z oliwek
    cukier
    sól ,pieprz

Sznycle piwne z sałatką ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatka:
    Ziemniaki i marchewki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku ,studzimy ,obieramy i kroimy na plasterki. Seler oraz cebulę drobno siekamy ,dodajemy do ziemniaków i marchewki ,mieszamy. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,cukrem i octem. Dodajemy oliwę ,składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
    Sznycle:
    Jajka rozkłócimy ,dodajemy piwo i starty ser. Mieszamy ,stopniowo dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste). Na koniec solimy. Sznycle obtaczamy w cieście i smażymy na oliwie ,z obu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy