Szpajza cytrynowo-czekoladowa

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szpajza gości od lat na śląskich stołach w każde ważne uroczystości, takie jak komunia, wesele, urodziny. Najpopularniejsza jest cytrynowa.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Jajko: 4 sztuki
    - cukier: 20 dekagramów
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    - wódka: 20 mililitrów
    - kakao: 1 łyżka
    - skorka z cytryny: 0.5 sztuki
    - truskawki do dekoracji: 4 sztuki

Szpajza cytrynowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z cukrem, dodając stopniowo żółtka ciągle miksując, dodajemy płynną żelatynę.
  • 2. Dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy sok z cytryny i skorke z cytryny, a do drugiej rozpuszczone kakao i ewentualnie wódkę.
  • 3. Dzielimy na porcje układając warstwami obie masy na przemian do pucharków koktajlowych, każdą warstwę wygładzajac łyżeczką. Na końcu dekorujemy wisienką lub truskawka. Można tez dac kleks śmietany. Jezeli deser będą jadły z nami dzieci pomijamy alkohol.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy