SZPARAGI NA KOŁDERCE

0 (0 ocen)

  • 60 min

MÓJ

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie zielonych szparagów

    15 dag masła
    1 jajko
    25 dag mąki
    szczypta soli

    Beszamel:

    2 szklanki mleka
    4 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej

Szparagi na kołderce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi oczyścić ugotować odcedzić przelać zimną wodą.
    Z mąki ,masła , jajka i soli zagnieść kruche ciasto schodzić godzinę .Następnie rozwałkować wyłożyć nim wysmarowaną formę nakłuwamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C na 15 minut.Robimy beszamel tzn masło roztapiamy w rondlu cały czas mieszając dodajemy mąkę i przyprawy dalej mieszając wlewamy cienkim strumieniem doprawiamy solą i pieprzem .Wylewamy na podpieczone ciasto układamy szparagi i wstawiamy do piekarnika na 25 minut .Po tym czasie gotowe zostawiamy do wystudzenia .Podajemy posypane natką pietruszki i kolorowym zmielonym pieprzem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy