Szparagi w roli głównej

0 (0 ocen)

  • 20 min

Sezon szparagowy zbliża się wielkimi krokami, polecam więc wyśmienitą sałatkę mojego autorstwa. Palce lizać!

  • 20 min

Składniki:

  • pęczek botwinki, 1 mała pierś z kurczaka, kilka rzodkiewek, 2 plastry żółtego sera, łuskany słonecznik, pęczek szparagów, pieprz, cukier, oliwa z oliwek.

Szparagi w roli głównej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy, i podsmażamy na oliwie z ulubionymi przyprawami. Ucinamy liście z botwinki, myjemy je i układamy na talerzu. Rzodkiewkę kroimy w plastry i rozkładamy na liściach botwinki. Małe buraczki oraz łodyżki z botwinki gotujemy. W drugim garnku gotujemy szparagi. Ser drobno kroimy. Słonecznik prażymy na patelni. Ugotowane szparagi kroimy na centymetrowe kawałki, wrzucamy na patelnię, dodajemy kilka łyżek oliwy, łyżkę cukru oraz pieprz. Smażymy tak długo, aż cukier zacznie się karmelizować, a szparagi lekko brązowieć. Usmażonego kurczaka kroimy układamy na talerzu. Dodajemy słonecznik, buraczki i łodyżki, żółty ser i szparagi. Całość sałatki polewamy oliwą, która została ze smażenia szparagów.

Porady

Karmelizowane szparagi mogą być także przekąską. W trakcie smażenia można tez dodać do nich łyżkę bułki tartej- danie będzie bardziej sycące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy