Szparagi w sosie jaglano-bazyliowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Gotowane, zielone szparagi al dente to pyszna wiosenna przekąska. z prostym, zdrowym sosem na bazie kaszy jaglanej o smaku bazyliowym.

  • 20 min

Składniki:

  • • pęczek zielonych szparagów
    • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • ok. 10 liści bazylii
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki cukru

Szparagi w sosie jaglano-bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie ma już twardych włókien.
    • Zagotować wodę z solą i cukrem, wrzucić szparagi, gotować 7 minut, po czym odcedzić.
  • 2. Sos jaglany
    • Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować ze śmietanką i bazylią.
    • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    • Jeść maczając szparagi w sosie lub polane na talerzu.

Porady

Zielony dip moż być podawany nie tylko do szparagów, ale i do marchewki, selera naciowego, kalarepki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy