Szparagi w sosie tuńczykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo
(8 minut), studzimy i obieramy.
Kroimy w ćwiartki. Szparagi
myjemy, odcinamy zdrewniałe
końce. W płaskim szerokim rondlu
zagotowujemy 250 ml wody,
wsypujemy sól i cukier, wkładamy
szparagi. Gotujemy ok.
8 minut. Następnie ostrożnie
wyjmujemy i odstawiamy do
wystygnięcia.
2.Tuńczyka osączamy i z anchois
rozdrabniamy.
3.Jogurt mieszamy z kaparami.
Doprawiamy sokiem z cytryny.
Wkładamy tuńczyka z anchois
i dokładnie mieszamy. Bazylię myjemy, osuszamy papierowym
ręcznikiem i obrywamy
listki. Kilka odkładamy, pozostałe
drobno kroimy i dodajemy
do sosu. Sos doprawiamy
pieprzem. Wykładamy na talerz
z jajkami i szparagami. Dekorujemy
listkami bazylii.
Porady
RADY Krystyny Taty
Podajemy ze świeżą bagietką. Tuńczyka i anchois można zmielić. Sałatka ładnie wygląda podana na liściach sałaty.
Komentarze