Szparagi w sosie tuńczykowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Nigdy nie brakuje mi pomysłów na ciekawe dania. Tę oryginalną sałatkę przygotowuje się bardzo szybko.

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● 24 zielone szparagi
    ● łyżeczka soli
    ● łyżeczka cukru
    ● puszka (15 dag) tuńczyka
    ● 2 filety z sardeli (anchois)
    ● małe op. (15 dag) jogurtu naturalnego
    ● łyżka soku z cytryny
    ● łyżka kaparów
    ● pęczek bazylii
    ● szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu

Szparagi w sosie tuńczykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo
    (8 minut), studzimy i obieramy.
    Kroimy w ćwiartki. Szparagi
    myjemy, odcinamy zdrewniałe
    końce. W płaskim szerokim rondlu
    zagotowujemy 250 ml wody,
    wsypujemy sól i cukier, wkładamy
    szparagi. Gotujemy ok.
    8 minut. Następnie ostrożnie
    wyjmujemy i odstawiamy do
    wystygnięcia.
  • 2. Tuńczyka osączamy i z anchois
    rozdrabniamy.
  • 3. Jogurt mieszamy z kaparami.
    Doprawiamy sokiem z cytryny.
    Wkładamy tuńczyka z anchois
    i dokładnie mieszamy. Bazylię myjemy, osuszamy papierowym
    ręcznikiem i obrywamy
    listki. Kilka odkładamy, pozostałe
    drobno kroimy i dodajemy
    do sosu. Sos doprawiamy
    pieprzem. Wykładamy na talerz
    z jajkami i szparagami. Dekorujemy
    listkami bazylii.

Porady

RADY Krystyny Taty Podajemy ze świeżą bagietką. Tuńczyka i anchois można zmielić. Sałatka ładnie wygląda podana na liściach sałaty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy