szparagi z rukolą

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zawsze z niecierpliwością czekam na maj, kiedy to na bazarkach zawitają do nas szparagi. Sezon na te szlachetne warzywo jest bardzo krótki, dlatego staram się jak najczęściej je przyrządzać.

  • 10 min

Składniki:

  • pęczek szparagów
    garść liści rukoli, roszponki lub innej ulubionej sałaty
    pęczek rzodkiewki
    łyżka masła
    sól i pieprz

Szparagi z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi delikatnie obieram z twardych włókien, grubiej od nasady, końce pozostają nieobrane ( po ugotowaniu są delikatne i miękkie), gotuję w lekko osolonej wodzie lub na parze przez 20 minut.
  • 2. Po ugotowaniu, wykładam szparagi na talerzu i na gorących, roztapiam masło. Posypuję umytą i przebrana rukolą i pokrojonymi w ćwiartki rzodkiewkami. Smacznego!

Porady

Szparagi to wykwintne warzywo o delikatnym, orzechowym smaku. Dania z wykorzystaniem szparagów powinny być jak najprostsze, aby pozostałe składniki nie przytłumiły ich delikatnych walorów smakowych. To idealny dodatek do niedzielnego obiadu, lub samodzielna przekąska.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy