Szparagowy krem z jajkami w koszulkach

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie ma nic lepszego od klasycznych szparagów z masłem, solą i pieprzem, ale dziś postanowiłam przyrządzić z nich zupę. Jajko w koszulce i tost pasują do niej doskonale.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zielone szparagi: 500 gramów
    - bulion warzywny: 300 mililitrów
    - marchewka: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - śmietana kremówka: 3 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - jajka: 4 sztuki
    - chleb: 4 sztuki

Szparagowy krem z jajkami w koszulkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i marchew. Usunąć zdrewniałe końcówki ze szparagów. Wlać bulion do garnka i wrzucić szparagi. Gotować do momentu aż szparagi będą miękkie. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę.
  • 2. W między czasie do gotującej się wody wbić jajka. Po około 2 minutach wyjąć i podawać z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy