Szpecle alzackie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię, marchewkę i por pokroić w słupki o równej długości.
Na patelni rozgrzać połowę masła i dodać marchewkę.
Lekko ją podsmażyć, a następnie dodać pora.
Smażyć około 5 minut i dołożyć cukinię. Podlać bardzo małą ilością wody.
Posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano.
Smażyć chwilę często mieszając, a w razie potrzeby podlewać wodą.
Do garnuszka wsypać mąkę, wbić jajka i wymieszać. Dolewać stopniowo
wodę , aby ciasto miało gładką konsystencję (nie może być zbyt rzadkie).W razie, gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.
Rozsmarować ciasto na płaskim talerzu.
W garnku zagotować wodę i lekko posolić.
Łyżką zgarniać ciasto z talerza do wody tworząc podłużne kluski.
Gotować do wypłynięcia szpecli na powierzchnię wody.
Odcedzić na sitku.
Na patelni rozgrzać drugą połowę masła i podsmażyć szpecle..
Połączyć z warzywami i wymieszać. Ponownie doprawić solą i pieprzem.
Podawać bezpośrednio na talerz.
Komentarze