Szpecle alzackie z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Przepis według Michela Moran

  • 45 min

Składniki:

  • 200 g mąki
    2 jajka
    2 średnie marchewki
    1 duży por
    1 cukinia
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki masła klarowanego
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka oregano
    sól
    pieprz ziołowy

Szpecle alzackie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, marchewkę i por pokroić w słupki o równej długości.
    Na patelni rozgrzać połowę masła i dodać marchewkę.
    Lekko ją podsmażyć, a następnie dodać pora.
    Smażyć około 5 minut i dołożyć cukinię. Podlać bardzo małą ilością wody.
    Posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano.
    Smażyć chwilę często mieszając, a w razie potrzeby podlewać wodą.
    Do garnuszka wsypać mąkę, wbić jajka i wymieszać. Dolewać stopniowo
    wodę , aby ciasto miało gładką konsystencję (nie może być zbyt rzadkie).W razie, gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.
    Rozsmarować ciasto na płaskim talerzu.
    W garnku zagotować wodę i lekko posolić.
    Łyżką zgarniać ciasto z talerza do wody tworząc podłużne kluski.
    Gotować do wypłynięcia szpecli na powierzchnię wody.
    Odcedzić na sitku.
    Na patelni rozgrzać drugą połowę masła i podsmażyć szpecle..
    Połączyć z warzywami i wymieszać. Ponownie doprawić solą i pieprzem.
    Podawać bezpośrednio na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Komentarze

Podobne przepisy