Szpinak do obiadu

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Marta Tomanek.Jestem studentką. Lubię urzędować w kuchni. Świeży szpinak ma wspaniały, lekko kwaskowy smak.

  • Łatwy

Składniki:

  • - szpinak (mrożony): 2 kilogramy
    - jajka: 3 sztuki
    - mleko: 200 mililitrów
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - gałka muszkatołowa (do smaku wg. uznania): 2 sztuki
    - masło: 1 łyżka

Szpinak do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak obieramy, odrzucając twarde łodyżki. Dokładnie myjemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy 250 ml wody i dusimy.
  • 2. Po ok. 15 minutach, gdy woda odparuje, wlewamy mleko, wbijamy jajka i dodajemy masło. Energicznie mieszamy. Chwilę gotujemy, aż powstanie jednolita masa, a nadmiar płynów odparuje. Na koniec doprawiamy solą i połową płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy