Szpinak w cieście francuskim z orzechami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dlaczego lubię szpinak możecie poczytać na moim blogu. Dodam jeszcze, że kojarzy mi się z Popeye :) i chociaż by z tego powodu mam do niego sentyment. Dzisiejszy obiad zainspirowała moja p

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 opakowanie ciasta francuskiego
    - 4 łyżki oliwy z oliwek Bertolli
    - 1 opakowanie mrożonego szpinaku
    - 1/2 kostki sera Castello Blue
    - 1 cebula
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka majeranku
    - 1 łyżeczka rozmarynu
    - 1 łyżeczka papryki ostrej
    - 3 łyżeczki żurawiny
    - 1/2 opakowania orzechów włoskich
    - 30 dkg żółtego sera
    - sól, pieprz

Szpinak w cieście francuskim z orzechami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię wlewam oliwę z oliwek i wrzucam szpinak. Dodaję posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek solę do smaku. Po kilku minutach dodaję ser Castello Blue i czekam aż się rozpuści. Dodaję żurawinę i mieszam aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiam do wystygnięcia. Ciasto francuskie smaruje żółtkiem. Ciasto powinno być z lodówki a nadzienie całkowicie wystudzone. Nakładam na całe ciasto szpinak, posypuje orzechami i warstwą sera żółtego, zawijam jak roladę. Piekę w 200 stopniach na termoobiegu około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy