Szpinakowa ambrozja

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szpinakowa ambrozja powstała z wielkiej miłości mojej rodzinki do szpinaku i boczku, a została wzbogacona o mandarynki,które przełamują słoność boczku

  • 15 min

Składniki:

  • Opakowanie szpinaku
    ½ główki sałaty lodowej
    Puszka mandarynek w syropie ( jeśli uda nam się kupić soczyste, słodkie mandarynki używamy świeżych )
    25 dag wędzonego boczku
    2 łyżki pestek słonecznika
    Dressing:
    Sok z ½ pomarańczy
    1 łyżka miodu
    4 łyżki oliwy

Szpinakowa ambrozja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w paski i zarumienić go na patelni. Opłukany i osuszony szpinak i sałatę rwiemy i wkładamy do salaterki. Na sałatę układamy odsączone z soku mandarynki, podsmażony boczek a wierzch sałatki posypujemy pestkami słonecznika.
    Składniki na dressing łączymy (ja wrzucam wszystko do słoika, zakręcam i wstrząsam wtedy olej i sok ładnie się połączą). Gotowym dressingiem polewamy sałatkę 15 minut przed podaniem aby wszystkie smaki połączyły się w jedną przepyszną całość.

Komentarze

Podobne przepisy