Szpinakowa ambrozja powstała z wielkiej miłości mojej rodzinki do szpinaku i boczku, a została wzbogacona o mandarynki,które przełamują słoność boczku
15 min
Składniki:
Opakowanie szpinaku
½ główki sałaty lodowej
Puszka mandarynek w syropie ( jeśli uda nam się kupić soczyste, słodkie mandarynki używamy świeżych )
25 dag wędzonego boczku
2 łyżki pestek słonecznika
Dressing:
Sok z ½ pomarańczy
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
Szpinakowa ambrozja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w paski i zarumienić go na patelni. Opłukany i osuszony szpinak i sałatę rwiemy i wkładamy do salaterki. Na sałatę układamy odsączone z soku mandarynki, podsmażony boczek a wierzch sałatki posypujemy pestkami słonecznika.
Składniki na dressing łączymy (ja wrzucam wszystko do słoika, zakręcam i wstrząsam wtedy olej i sok ładnie się połączą). Gotowym dressingiem polewamy sałatkę 15 minut przed podaniem aby wszystkie smaki połączyły się w jedną przepyszną całość.
Komentarze