Szpinakowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy i blenderujemy.
Ciasto: Do rondelka wlewamy wodę dodajemy margarynę i szczyptę soli, do rozpuszczonej margaryny dodajemy szpinak ,mieszamy.
Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia,mieszamy aż ciasto będzie odchodzic od brzegów garnka.
Studzimy. Zimne ciasto miksujemy ,dodając po jednym jajku.
Ciasto dzielimy na dwie części, każdą pieczemy oddzielnie na tortownicy (śr.21cm). Pieczemy ok.20-25 min w temp.190 stopni.
2.Krem: 1 szkll. mleko wraz z cukrami i szpinakiem zagotowujemy, w pozostały rozrabiamy budyń i mąkę , wlewamy do gotującego mleka i gotujemy budyń.
Budyń studzimy.
Margarynę ucieramy dodajemy po łyżce budyniu,ucieramy krem.
Komentarze