Szpinakowa karpatka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Karpatka nie tylko zachwyca swoim kolorem ale i smakiem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :
    -3/4 szl. szpinaku rozmrożonego
    -1/4 kostki margaryny
    -1/2 szkl. mąki
    -1/2szkl. wody
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -szczypta soli
    -3 duże jajka

    Krem szpinakowy
    -3/4 szkl. rozmrożonego i zblenderowanego szpinaku
    -2 szkl. mleka
    -1/2 szkl. cukru
    -1 budyń waniliowy
    -1 op. cukru waniliowego
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -20 dag masła

Szpinakowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy i blenderujemy.
    Ciasto: Do rondelka wlewamy wodę dodajemy margarynę i szczyptę soli, do rozpuszczonej margaryny dodajemy szpinak ,mieszamy.
    Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia,mieszamy aż ciasto będzie odchodzic od brzegów garnka.
    Studzimy. Zimne ciasto miksujemy ,dodając po jednym jajku.
    Ciasto dzielimy na dwie części, każdą pieczemy oddzielnie na tortownicy (śr.21cm). Pieczemy ok.20-25 min w temp.190 stopni.
  • 2. Krem: 1 szkll. mleko wraz z cukrami i szpinakiem zagotowujemy, w pozostały rozrabiamy budyń i mąkę , wlewamy do gotującego mleka i gotujemy budyń.
    Budyń studzimy.
    Margarynę ucieramy dodajemy po łyżce budyniu,ucieramy krem.
  • 3. Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta. Schładzamy. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy