Szpinakowa lazania.

0 (0 ocen)

Nie tylko dla wielbicieli szpinaku, idealne na obiad i kolacje.

Składniki:

  • 6 płatów makaronu lazania
    1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
    1 opakowanie serka ricotta (250g)
    5 jajek
    3 plastry sera żółtego
    3 plastry pomidora
    sól, pieprz, oregano

Szpinakowa lazania. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wbijamy jajka 1. Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie tak aby był niedogotowany czyli al dente. Na patelni rozgrzewamy łyżke masła i wrzucamy rozmrożony szpinak, dusimy 15 min, zdejmujemy z ognia i dodajemy serek ricotta, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka sparzamy.
    Dno i boki keksówki (moja ma wymiary 11/25) smarujemy margaryną, układamy warstwę makaronu (mi wyszło 1 i ½ plata), następnie warstwę szpinaku, wbijamy dwa jajka obok siebie aby się rozlały po szpinaku, posypujemy solą i pieprzem, następnie warstwa makaronu, szpinaku i jedno jajko na środku, również posypujemy solą i pieprzem, kolejna warstwa makaronu, szpinaku i ponownie dwa jajka i przyprawy, na koniec warstwa makaronu, ser żółty (u mnie w plastrach ale również może być tarty).
  • Układamy pomidory. 2. Na koniec układamy pomidory i posypujemy oregano. Zapiekamy 40 min w tem.180 stopni.

Porady

Ja użyłam 6 płatów makaronu i na kazda warstwę wyszło mi 1 1/2 płata i wyszły 4 warstwy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy