Szpinakowa lazania. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie tak aby był niedogotowany czyli al dente. Na patelni rozgrzewamy łyżke masła i wrzucamy rozmrożony szpinak, dusimy 15 min, zdejmujemy z ognia i dodajemy serek ricotta, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka sparzamy.
Dno i boki keksówki (moja ma wymiary 11/25) smarujemy margaryną, układamy warstwę makaronu (mi wyszło 1 i ½ plata), następnie warstwę szpinaku, wbijamy dwa jajka obok siebie aby się rozlały po szpinaku, posypujemy solą i pieprzem, następnie warstwa makaronu, szpinaku i jedno jajko na środku, również posypujemy solą i pieprzem, kolejna warstwa makaronu, szpinaku i ponownie dwa jajka i przyprawy, na koniec warstwa makaronu, ser żółty (u mnie w plastrach ale również może być tarty).
2.Na koniec układamy pomidory i posypujemy oregano. Zapiekamy 40 min w tem.180 stopni.
Porady
Ja użyłam 6 płatów makaronu i na kazda warstwę wyszło mi 1 1/2 płata i wyszły 4 warstwy.
Komentarze